Luna martie se încheie cu o degustare specială la care gândul ne duce la sărbătoarea Paștelui ce va avea loc în aprilie: hai și tu la o degustare în care îmbinăm 5 vinuri din soiul Fetească Neagră cu 5 tipuri de sarmale, atât românești cât și…internaționale.
O să rămâi astfel cu câteva idei despre ce poți pregăti pentru masa de Paște și cu ce vin poți asocia preparatele.
Am ales pentru această degustare 5 Fetești Negre din 5 zone diferite ale României plus un cupaj alb din Fetească Albă și Fetească Regală, un vin foarte proaspăt potrivit pentru a ne începe seara. De cele 5 tipuri diferite de sarmale se ocupă Cosmin Dragomir, gastronom, autor al cărții „Curatorul de Zacuscă” (plus o carte despre sarmale în pregatite) și iubitor al istoriei culinare românești.
Astfel, pe 29 martie 2023 la ora 18:30 îți dau întâlnire la Hanu Berarilor Casa Oprea Soare (București) pentru a încerca 5 vinuri din soiul Fetească Neagră din 5 regiuni viticole diferite ale țării, 1 cupaj alb din Fetească Albă & Fetească Regală, precum 5 tipuri diferite de sarmale.
Evenimentul este organizat de Winesday în colaborare cu Cosmin Dragomir și cu sprijinul Hanu Berarilor Casa Oprea Soare și a grupului City Grill.
Programul, pe scurt
Data: 29 martie 2023
Ora: 18:30 – 21:30
Locație: Hanu Berarilor Casa Oprea Soare, Str. Poenaru Bordea nr.2 , București (în apropiere de metrou Piața Unirii).
Program:
18:30 – 19:00 sosirea participanților
19:00 – 21:00 degustarea a 5 + 1 vinuri însoțită de 5 tipuri de sarmale
21:00 – 21:30 networking
Participare eveniment
Tarif: 250* lei/persoana
* cei care au participat la cel puțin 4 degustări Winesday Specials au un tarif special la fiecare degustare începând cu cea de-a cincea – de data aceasta primesc o reducere de 5% aplicabilă la tariful de mai sus.
Tariful include:
- acces la degustarea de vin & sarmale (**)
- apă plată
** cei care țin post se pot înscrie la eveniment însă vor primi numai sarmale de post (în cantitate câte pentru 5 feluri de sarmale)
Important: Accesul la eveniment va fi posibil celor care au achiziționat biletele și au primit confirmare scrisă pe email.
Important: Accesul la eveniment va fi posibil celor care au achiziționat biletele și au primit confirmare scrisă pe email.
Pentru a confirma locul la eveniment te rog să te înscrii pe formularul de mai sus până la data de 24 martie 2023 (începând cu data de 25 martie înscrierile se închid). Confirmarea fermă a locului se face după achitarea taxei de participare (detalii suplimentare mai jos).
Vinurile & sarmalele alese pentru degustare
Pentru degustarea „Degustare Fetească și Sarmale” am luat în calcul mai multe vinuri din soiul Fetească Neagră, soi de strugure recunoscut în România și peste granițele țării ce se exprimă diferit în funcție de regiunea din care provine.
Fetească Neagră este soiul de strugure autohton ce a început să reprezinte România dincolo de granițele țării. Originar din Moldova (atât regiunea Moldova de pe teritoriul României cât și din Republica Moldova), acest tip de strugure este cultivat în peste 3000 de hectare pe teritoriul țării noastre.
Soiul Fetească Neagră mai este cunoscut și ca: Coada Rândunicii (România, Republica Moldova), Fetyaska Chernaya (Ucraina), Păsărească Neagră și Poama Fetei Neagră(ambele în Republica Moldova) și Schwarze Madchentraube (România). Sursa: „Wine Grapes”, Jancis Robinson, Julia Harding, Jose Vouillamoz, Editura Penguin Books – Allen Lane, ediția 005, pag 348.
Și, pentru că întotdeauna caut să încep degustările cu un vin proaspăt, de această dată am ales un cupaj de Fetească Albă și Fetească Regală (pentru a rămâne în tema ce da numele acestui eveniment), recolta 2022, ca și welcome drink.
Welcome drink:
- Catleya – Fremat alb (Fetească Albă, Fetească Regală)
Vinurile din degustare:
- (Transilvania) Villa Vinea – Fetească Neagră
- (Banat) Petro Vaselo – Melgis Fetească Neagră
- (Oltenia) Catleya – Perfect Simplu Fetească Neagră
- (Dobrogea) Domeniul Bogdan – Primordial Fetească Neagră
- (Muntenia) Aurelia Vișinescu – Signature Fetească Neagră
La această degustare Cosmin Dragomir va spune povestea sarmalelor și tot el propune următoarele tipuri de sarmale ce vor fi degustate în cadrul evenimentului:
- Sarmale de post
- Sarmale clasice în frunze de varză cu carne de vită și porc, însoțite de afumătură
- Sarmale estoniene (vită, vițel, porc si merișoare)
- Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel
- Sarmale argentiniene cu carne de vită