Niște sarmale germanice
În cele mai multe dintre țări sarmalele constituie un fel de sine stătător, chiar dacă în Orient sunt servite de multe ori pe post de mezze. Combinația de carne, orez, frunză, sos plus pâine sau mămăligă e de ajuns pentru care ele să fie un preparat complet. Nordicii, atât germanii cât și scandinavii le preferă alătură de piure sau cartofi fierți, cu un sos mai consistent, lucrat separat, și, mai ales în peninsulă cu dulceață de fructe de pădure (în special merișoare). Finlandezii le pun pe deasupra sirop de mesteacăn.
O altă caracteristică extrem de importantă este mărimea. Nemții le au mari. Exagerat de mari. De obicei folosesc sfoară alimentară pentru a nu le lăsa să se desfacă în timpul gătitului, ba chiar, am văzut o tavă cu sarmale bondage care erau prinse cu niște coliere de metal. E preferabil, spre deosebire de cam toate celelalte țări, să comandați la singular o sarma este echivalentul unei porții corecte. Tot în cazul lor am întâlnit o altă constantă, aproximativă, adăugarea unei linguri de muștar în compoziție. Germanii, dar nu numai, par a prefera să înlocuiască orezul cu miez de pâine veche înmuiat în apă sau lapte.
Și aici întâlnim zeci, sute de variațiuni, și, așa cum am mai spus să nu avem pretenția utopică a exhaustivității.
Să începem.
Varza se blanșează și se umple cu un amestec de carne tocată, ou crud, pesmet, boia și măghiran. Separat se taie bacon cubulețe și rumenesc într-un ceaun. Se scot și se scurg de grăsime. În grăsimea rămasă se perpelesc sarmalele pe toate părțile. Se adaugă supă de vită și se lasă la fiert, cu capacul pus, aproximativ 45 de minute. Se scot sarmalele, se îndepărtează sfoara. Separat se dizolvă amidon de porumb în apă rece, se adaugă peste sosul rămas, se aduce la fierbere și se amestecă continuu până se îngroașă. Se servesc cu sos deasupra și cuburi de bacon . Opțional se pot servi cu sos de chimen sau se poate adăuga muștar în sos.
În altă parte am găsit o rețetă similară și deja sunt nevoit să menționez o tehnică comună diferită de alte țări: rumenirea/prăjirea în ulei înainte de fiertul în sos. În cazul acestui tip observăm folosirea miezului de pâine înmuiat în apă, a unui ou și a unui gălbenuș extra pentru legarea compoziției de vită, pâine și ceapă crudă.
Sosul se face cu ceapă călită, supă de vită, pastă de tomate, rântaș din amidon de porumb, puțină smântână și boia. Recomandarea de servire este și ea surprinzătoare: piure de cartofi și salată de castraveți (castraveți proaspeți, ceapă, dresing de ulei cu oțet și zahăr și mărar).
O altă variantă ne propune adăugarea unei linguri de muștar în compoziție, condimentarea cu boia afumată și măghiran uscat. Când se prăjesc se adaugă și cubulețe de bacon, apoi pastă de tomate. După ce s-au făcut se scot sarmalele iar în sos se adaugă smântână. Fotografia le înfățișează alături de cartofi fierți.
Pe marions-kochbuch.de întâlnim această versiune: varza opărită este umplută cu o combinație de carne tocată, ceapă, un ou și o lingură de făină. Se condimentează cu o lingură de sos Worcestershire, sare și piper. Pentru sos se folosesc 20g de bacon iar deglazarea oalei în care ați prăjit rulourile se face cu apa în care a fiert varza. Tot în acest sos se pune restul de varză rămasă, tocată grosier, și se gătește încă 15 minute. Sarmalele se servesc cu cartofi fierți și varza cu sos.
O altă versiune presupune înmuierea miezului de pâine uscată în lapte (apoi scurs). Se prăjesc, se scot, în uleiul rămas se călesc: ceapă, apio, praz și morcovi tăiate cubulețe, se adaugă bulion, o frunză de dafin și cinci boabe de enibahar. Se readaugă sarmalele și se continua gătirea timp de 40 de minute. La final se înlătură sarmalele, se înlătură dafinul și boabele de enibahar, restul se blendează. În tigaie se pune unt și se încălzește până când devine ușor maroniu, se adaugă făină și să face un rântaș. Se pun legumele pasate care ar trebui să aibă consistența unei supe crème. Se dă un clocot. La final se adaugă iar sarmalele în sos și se lasă să-l absoarbă timp de câteva minute.
Credit Foto: sarmale mâncate de mine în Germania