Sarmale cu rapane de la 2 mai

Poate unii dintre voi știți că de vreo câțiva ani adun informații pentru o enciclopedie universală a sarmalelor. Se fac și în China, se fac și în Argentina, iar 30 noiembrie este Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia. Am citit câteva mii de rețete, am identificat zeci de frunze diferite, sute de combinații de umpluturi, diferite tehnici de împachetare și de preparare termică. În ultimele luni am descoperit sarmale făcute pe grill, sarmale pane și chiar sarmale murate: în frunza de varză opărită se pun ceapă, usturoi, rădăcinoase (prima rețetă găsită avea morcov și sfeclă roșie), condimente, se împăturesc clasic și se pun la murat într-o saramură normală. Ceva mai mult de muncă, dar e un înlocuitor fabulos pentru ternii ardei umpluți cu varză.

În România am găsit sute de rețete și variațiuni la temă. Am gustat câteva zeci. Sunt locuri în care mesele festive nu-s complete fără o rață umplută cu sarmale sau sarmale coapte într-un dovleac scobit. Bucovina e renumită pentru cuibul de sarmale: patru sau cinci bucăți umplute cu tocături diferite (ba chiar și învelite în frunze diferite) toate împachetate într-o frunză mai mare și gătite împreună. Găsiți o rețetă perfectă pe blogul constănțencei Carmen Paraschivescu, aka gardaculinara.ro. Am mâncat sarmale cu pește în Deltă – pește de apă dulce, am citit despre sarmale umplute cu ton din conservă. Și când credeam că le-am văzut, exagerez, pe toate apare această surpriză de la malul mării.

Eram în Vama Veche la o petrecere de final de sezon, spre finalul lui septembrie. Din vorbă în vorbă ajungem la sarmale iar de acolo la mâncare locală iar de acolo la sarmalele cu rapane făcute de o doamnă din 2 Mai. Adevărul e că rapana se pretează la două tipuri de preparate: rapidă sau gătită pe îndelete, altfel devine gumoasă și imposibil de mestecat. Din păcate nu am avut cum să cercetez mai în detaliu povestea și cum până la vară mai e mult vă cer aici ajutorul. Dacă știți rețete mai deosebite de sarmale, mai ales sarmale cu specific local constănțean – cele cu rapane sunt un exemplu perfect – vă rog să îmi dați de știre pe cosmin.dragomir@gastroart.ro. Sunt curios dacă există sarmale cu pește din Marea Neagră, cu midii, cu alge, dar și variațiunile cu carne de ovine de exemplu din Dobrogea continentală.

Text scris pentru Revista Tomis

Credit foto: Photo 110083153 © Liudmila Habrus | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian