Sute de mii de români își petrec vacanța în Grecia și cei mai mulți dintre ei profită de ocazie ca să se întoarcă acasă și cu câțiva litri de ulei de măsline de la “mama lor”. Însă, ca peste tot, nu tot uleiul de măsline este la fel de bun, ba chiar, de multe ori există neșansa să cumpărați un ulei contrafăcut. Nu uitați că uleiul de măsline este cel mai falsificat produs alimentar de pe glob.
Am vorbit cu Cătălin Adam, antreprenorul care a creat Eliada, un brand românesc pentru ulei de măsline din Grecia și care, împreună cu procesatorul, a adunat în acest an peste 5 medalii de aur și argint la concursurile internaționale de uleiuri de măsline din Atena, Berlin, Londra, Tokio și New York.
Zece sfaturi de la Cătălin Adam despre cum să ne alegem uleiul de măsline:
- În primul rând eu aș evita să cumpăr ulei de pe marginea drumului, ca să zic așa dacă nu am posibilitatea să îl gust. Și chiar și așa, aș evita sa cumpăr dacă nu are niciun fel de etichetă. Știu, sunt uleiurile familiei, din astea mănâncă și ei, samd. Dar nu cunoaștem felul în care sunt făcute, nu garantează nimeni pentru ele și nu știm exact ce conțin. Măslinii se tratează de dăunători, se stropesc. În Grecia nu plouă așa des ca să spele măslinele. Daca măslinele nu au fost spălate în procesul de extracție, sunt șanse mari să conțină resturi ale diverselor substanțe chimice. În supermaket-uri, chiar dacă majoritatea uleiurilor sunt industrializate, găsiți uleiuri care respectă standarde destul de stricte în esență.
- Eu nu aș cumpăra uleiuri stocate în recipiente de plastic, mai ales dacă acesta este transparent. Lumina și alterează uleiul, îl oxidează și îi crește conținutul de acizi grași liberi – așa numita aciditate. Dacă sticla filtrează ultravioletele, plasticul nu.
- Alegeți uleiul pe care pe care scrie că este extravirgin și nu altceva. Deja cel care l-a pus în ambalaj își asuma o responsabilitate.
- Căutați producătorii locali care au o etichetă cât de cât, asta înseamnă ca sunt supuși unor controale din partea autorităților. Dacă în zona respectivă există mori de ulei, mergeți direct la ei, este posibil să aibă ulei stocat în mod corespunzător iar ei sunt obligați să dețină buletine de analiză.
- Evitați, în a doua jumătate a anului, uleiurile prezentate ca nefiltrate. În mod cert au fost afectate de oxidare, cu excepția faptului în care au fost stocate în tancuri climatizate,.
- Căutați uleiuri care au descrise pe eticheta și alte elemente decât cele clasice, aciditate, calorii, carbohidrați, etc. Căutați uleiuri care au menționate nivelurile de peroxizi, K232, K268 sau 270, DK. În cazul în care există, căutați un DK negativ, mai mic decât -0.001. Asta înseamnă că nu au fost făcute amestecuri cu alte tipuri de uleiuri non-extravirgine. Dacă sunt menționați și polifenolii, e și mai bine. Pentru că nu întotdeauna e loc pe etichetă, de curând au apărut QR code-urile. Și noi folosim. Prin scanare ajungeți într-o pagină a produsului unde ar trebui să fie menționate aceste elemente.
- Uleiurile valoroase, de calitate gastronomică ridicată, au medalii lipite sau tipărite pe etichetă. Și aici aveți grijă. Un ulei produs într-un an are medalie obținută doar în anul imediat următor. De exemplu un ulei produs în 2022, nu poate avea medalie din 2021 sau din 2023. Este o publicitate înșelătoare, deși nu e falsă, brandul sau procesatorul au obținut medalia, nu uleiul.
- Daca doriți un ulei gourmet, informați-vă înainte asupra brandului și uleiului. Daca sunt prezente medalii, mergeți pe site-ul concursurilor. Aceste uleiuri nu sunt ieftine, trebuie să vă feriți în a arunca banii.
- Nu în ultimul rând, observați magazinul, modul în care este păstrat uleiul. Dacă este excesiv de cald în magazin sau condițiile de păstrare vi se par improprii, căutați alt loc de cumpărături.
- Cereți să gustați uleiul și vedeți dacă vă place. În cele din urmă este o chestiune de gust.
Cel mai premiat brand românesc de ulei de măsline
În 2023 brandul Eliada cu uleiul SuperPremium a fost premiat cu medalie de argint, la Athena International Olive Oil Competition, cu medalie de aur la Berlin Global Olive Oil Awards și cu medalie de aur la Londra.
“În trecut, brandul Eliada am mai obținut o medalie de aur la Athena IOOC, dar sub numele procesatorului din acea vreme, a fost o greșeală necorectată din partea organizatorului care nu a înțeles cum un ulei produs în Grecia este trimis la concurs de o firmă din România” explică antreprenorul.
Procesatorul uleiului Eliada, Agriston Ltd., a obținut anul acesta premii cu uleiuri similare, produse din același soiuri de măsline și la Tokio (unul dintre cele mai importante concursuri pentru procesatori), două medalii de argint) și la New York, o medalie de aur.
credit main photo: Olive Oils © BrunoWeltmann | Dreamstime.com