Cum a readus un acrobat fugit din România comunistă ardeii în America (P)

Chiar ieri dimineață căutam tot felul de informații despre istoria gogoșarului, o legumă care e strâns legată de acest colț de lume unde ne facem și noi veacul. Doar că internetul m-a dus spre o altă poveste. Așa am aflat pentru prima dată de Ardeiul Antohi, ale cărui semințe le găsiți pe site-urile de profil din întreaga lume. Se pare că ardeiul ăsta (comun la noi), o varietate de capsicum annuum, e foarte popular prin alte țări.

După cum știm originea ardeilor grași este în America Centrală și de Sud, dar acest soi special provine din România (e un hibrid) și a fost aclimatizat și popularizat în SUA începând din 1991.

Povestea pare foarte interesantă, dar din păcate sunt doar puține informații despre. Ardeiul este numit după un fost acrobat, Jan Antohi, care, în comunism, aflat în turneu cu circul prin lume, a fugit și a rămas în America. Istoria, pe care o putem citi pe numeroase siteuri dedicate comerțului cu semințe, spune că acestuia îi era foarte dor de mâncarea de acasă, dar îi lipseau anumite ingrediente. După Revoluție s-a întors în vizită în România. La revenirea în țara de adopție a adus cu el și semințe din acest soi de ardei, iar de acolo se pare că a ajuns prin toată lumea.

Ardeiul „Antohi Romanian” este o varietate de ardei capia, cunoscut pentru forma sa conică și pentru culoarea sa, care variază de la un verde pal la un roșu aprins odată cu coacerea. Este apreciat pentru pulpa sa dulce și suculentă, fiind ideal pentru prăjit, copt sau consumat crud în salate. Unicitatea și calitățile sale gastronomice l-au făcut rapid popular printre grădinarii și bucătarii amatori, dar și printre profesioniști.

Povestea lui Jan Antohi și a ardeiului său a fost împărtășită și a inspirat multe persoane, evidențiind nu doar legătura profundă dintre oameni și plante, dar și modul în care culturile și tradițiile se pot împleti în moduri neașteptate, ducând la îmbogățirea patrimoniului culinar global. În timp, „Antohi Romanian” a devenit nu doar un simbol al supraviețuirii și adaptării, dar și o mărturie a pasiunii lui Jan Antohi pentru grădinărit și pentru păstrarea tradițiilor culinare românești într-un context internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian