Triplă lansare de carte „GastroArt” la Iași, la VIN LA CULTURĂ  + alte surprize

Ediția a VI-a / Piața Unirii, Iași, 17-19 mai 2024 / Acces liber

Trei zile de degustări și prezentări de vinuri, masterclass-uri, incursiuni educative pline de savoare în universul fascinant al uleiurilor alimentare, cafelei, mezelurilor, pâinii și brânzeturilor fine – inclusiv rezultatele primului concurs național specializat, inclusiv e rarisimă degustare comparativă de parmezanuri învechite între 26 și 120 de luni. Toate acestea vor fi accesibile publicului larg și profesioniștilor cu ocazia evenimentului VIN LA CULTURĂ care va avea loc într-un cort de aproape 500 mp special menajat în Piața Unirii din Iași, între 17-19 mai 2-24. Detaliile despre programul exact al fiecărei zile, precum și lista expozanților, vor fi actualizate permanent pe pagina de Facebook a evenimentului aflat la a VI-a ediție: https://www.facebook.com/vinlacultura

În cadrul evenimentului VIN LA CULTURĂ – organizat de Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) cu sprijinul Primăriei Iași – la standul librăriilor Cărturești amplasat acolo vor fi lansate în prezența autorilor și a editorului trei dintre cărțile de profil ale Editurii GastroArt: “Ce e nou în Noua bucătărie românească”, de Adriana Sohodoleanu; “Zămuri – supe, zupe și năcreli”, de Mircea Groza; “Colecționarul de sarmale”, de Cosmin Dragomir.

Evenimentul de la Iași fi precedat, în luna aprilie, în mai multe orașe din România, de un turneu de degustări de promovare și de conștientizare a opiniei publice în ceea ce privește importanța vinurilor și gastronomiei. Principiile educației alimentare în sens cultural vor fi expuse și exemplificate de către membrii somelieri și de către simpatizanți ai FNDA într-un circuit derulat în mai multe orașe: Cluj-Napoca – Maimuța plângătoare; Arad – Vinoteca culturală la Casa Pianului; Jimbolia – Clubul VINBOLIA; Craiova – C House Milano; Brașov – Belvedere. Detalii despre aceste evenimente vor fi disponibile pe profilele sociale sau la telefoanele de contact ale respectivelor locații.

—-

“A avea un ‘produs de calitate’ se rezumă de multe ori la aplicarea unor parametri igienico-sanitari standardizați și la achiziționarea certificatelor de orice fel. GUSTUL este foarte puțin luat în considerație și, în acest mod, nu este luată în seamă nici exigența consumatorului. Necesitatea de a certifica gustul și savoarea, care sunt o corectă expresie a produsului cumpărat, produs care aparține, prin aceste exprimări de gust și savoare, unui teritoriu de origine ce nu este prevăzut și nici protejat de legislație, a dus la nașterea FNDA” – acest credo al gusturilor, dincolo de certificarea parametrilor de fabricație, este permanent promovat de Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA).

FNDA organizează numeroase evenimente de cunoaștere și cursuri predate de lectori români și străini și acordă diplome certificate la nivel internațional – informațiile relevante sunt disponibile pe www.fnda.ro. Pentru detalii suplimentare: Marian Timofti – 0729.112.011

Despre cărți:

Ce e nou în Noua Bucătărie Românească este lucrarea de doctorat în sociologie a Adrianei Sohodoleanu. Teza analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone de restaurante și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani în care autoarea a intervievat mai toți chefii care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar de la noi și a participat si a analizat la experiente gastronomice locale de interes temei.

Cartea include și câteva rețete propuse de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi – Mihai Toader, Radu C.M. Ionescu, Alex Petricean, Mădălina Roman, etc.

Adriana Sohodoleanu, doctor in sociologie din 2021, este gastronom. Teza sa de doctorat, care a analizat fenomenul Noii Bucătării Românești, o validează ca cercetător, iar experiența sa de proprietar de cofetarie artizanală îi asigură ancorarea practică în munca în bucătărie si în industrie. Adriana a contribuit cu articole la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada, Zile si Nopti și altele.

Eseurile ei explorează conexiunile dintre mâncare și societate, atrăgând atenția asupra modurilor complexe în care cultura alimentară se împletește cu contexte socio-politice mai largi. Adriana este coautor al unei cărți de retete de deserturi istorice, alături de Cosmin Dragomir și are intervenții săptămânale la Radio România Cultural sub umbrela proiectului său “Cultura la farfurie” ce cuprinde și prelegeri la Fundația Calea Victoriei, cine culturale în colaborare cu chefs și somelieri, degustări, etc.

Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni de Mircea Groza (premiul cel mare la categoria cărți din Europa de Est la Gourmand Awards 2023 – Saudi Feast Food Festival). Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene.

Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.

Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate.

Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice este o antologie de articole, editoriale și studii culinareza publicate în diferite media în perioada 2017-2023.

Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.

Cosmin Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari de la noi. În 2017 a lansat gastroart.ro prima revistă de specialitate dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești, în 2018 editura omonimă specializată în valorificarea patrimoniului gastronomic. Este, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras, coinițiator al Congresului Național de Gastronomie și Vin și al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului.

A mai publicat Curatorul de zacuscă, 2021 și Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi, 2022 (coautor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian