Probabil cel mai amplu studiu de gastronomie regională comparativă
Peste 100 de zile de documentare pe teren
Două cărți
Un demers jurnalistic ambițios
Zeci de articole, sute de postări
Căutăm sponsori! 😊
Durată:
1 martie 2023 – 1 martie 2024
Ne propunem să petrecem cel puțin 7 zile în fiecare țară balcanică (Bulgaria, Grecia, Serbia + regiunea Kosovo, Slovenia, Croația, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru + o incursiune în Turcia de Est).
Scop:
În 2023 ne-am propus să luăm “la pas” țările balcanice în căutarea mâncărurilor care ne unesc, dar și a identificării specificului microlocal, local, regional sau chiar național.
Toate gastronomiile au un specific continental și subcontinental. Aflați în imediat vecinătate nordică a Balcanilor românii și-au creat o gastronomie tradițională în strânsă legătură cu obiceiurile alimentare de la Sud de Dunăre (și nu numai). Influența otomană este vizibilă atât la noi cât și în restul zonei amintite.
Avem extrem de multe mâncăruri similare cu vecinii noștri, dar specificul românesc poate fi identificat doar după documentarea diferențelor regionale. Micii noștri sunt diferiți de verișorii lor balcanici – cevapcici – prin cantitatea de usturoi și, mai ales, prin adaosul de Bicarbonat de Sodiu – ingredient diferențiator pentru ca preparatul să fie românesc nu balcanic.
Expediția noastră de lungă durată își propune să spună aceste povești culinare și nu numai.
În afară de linia principală a demersului vom documenta și scrie articole sau serii de articole pe diferite teme: sociale, despre diasporă, despre imaginea României în Balcani, despre rămășițele post-industriale, piețe, turism, oameni și povești relevante.
Cine suntem?
Cosmin Dragomir – jurnalist de gastronomie, fondatorul gastroart.ro (prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomice și a ospitalității românești), autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri gastronomice românești”, coautor “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de pe la noi”, editor de cărți vechi de gastronomie, Eurosomelier.
Scrie constant pe gastroart.ro, Zile și Nopți, MindcraftStories.ro, eisberg.ro, Dilema Veche, revistatomis.ro ș.a.m.d. Este moderatorul podcastului Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali. Este autor și curator pentru dulceromanie.ro by Dr. Oetker. A publicat sute de articole, studii, editoriale, interviuri pe teme culinare. Co-organizator Congresul Național de Gastronomie și Vin, co-inițiator al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului, organizator a zeci de conferințe și dezbateri de profil.
Premii: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, webstock: (2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentru Eisberg: #simplyfresh; 2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali & Electrolux)
Cristian Iohan Ștefănescu – Jurnalist de 30 de ani, cu începuturi ca externist de agenție, apoi de ziar (ZIUA), de unde am și plecat corespondent de război în fosta Iugoslavie, în 1995. Din 2000 lucrez la, pentru sau împreună cu Deutsche Welle. Aproape 15 ani din perioada Deutsche Welle mi-am petrecut-o în Germania, în redacțiile din Köln, Bonn și Berlin. În perioada 2005 – 2007 am coordonat, la Jurnalul Național, două campanii de reportaje care au contribuit la succesul ziarului: caravanele „Descoperirea României” și croaziera Jurnalul pe Dunăre, de la Sulina la Baziaș.
Din vara lui 2015 până la sfârșitul lunii octombrie 2022 sunt / am fost producătorul știrilor Digi FM.
Am publicat, de-a lungul vremii, singur sau împreună cu alți colegi, reportaje, analize sau fotorgrafii în publicații din România sau străinătate, între care The Telegraph, Neue Zürcher Zeitung, WDR 5, Funkhaus Europa (în prezent Cosmo). Am fost corespondent în Germania pentru televiziunea publică TVR și pentru ziarul Adevărul. Alte colaborări: ARD, ZDF, ORF, Mediaplan.ba, Scoop Balkans, CRJI.org, JazzCulture.ro, Active Watch.
În afara activității jurnalistice am mai lucrat împreună cu Programul ONU pentru Dezvoltare UNDP într-un proiect de training de comunicare pentru parlamentari și funcționari guvernamentali din Republica Moldova, am fost coordonatorul unui program de educație în limba germană la fundația Unum din București.
Photo 248942977 / Balkans Map © Dm Stock Production | Dreamstime.com