Inițiatorii Zilei Naționale a Gastronomiei sărbătoresc, prin tradiție, la Resort Casa Timiș

În 2019 împreună cu Cezar Ioan, publisher vinul.ro și Chef Nico Lontras am reușit să ducem la capăt un proiect care își propunea să aducă plusvaloare construcției unei identități gastronomice românești: legea Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România era promulgată. Inițiativa este menită să ofere un pretext de a sărbători gastronomiile locale în orice mod și în orice unitate de alimentație publică. Pe atunci am întocmit și un ghid de bune practici care trasa linii generale și de bun simț pentru orice antreprenor din industrie.

Deși unele restaurante s-au alăturat proiectului și sărbătoresc în special cu meniuri speciale prima zi din luna octombrie a fiecărui an așa spunea spune că inițiativele par excepții. Deși este un element diferențiator, comoditatea unor chefi care nu pot depăși canonul standardizării sau lipsa de viziune a multor antreprenori din industrie, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România este departe de a-și atinge apogeul. Ne place să ne văicărim că nu avem identitate gastronomică sau că nu avem turism gastronomic, dar să facă alții. Excepția ne arată tuturor că se poate și mai presus că e util. Resort Casa Timiș serbează cu fast, an de an, acest eveniment și deja prin tradiție, toți cei trei inițiatori ai legii se strâng la resortul de lux din Bucov – Prahova și participă la cina festivă.

“Pentru al IV lea an consecutiv, în Resort Casa Timiș, celebrăm această zi devenită tradiție pentru noi.

Aducem un omagiu bucătăriei românești autentice, readucem la viață istoria culinară, obiceiurile gastronomice și ne exprimăm prețuirea pentru Gastronomia și Vinul românesc, parte valoaroasă din identitatea noastră culturală.

Inspirați de natură și de bogățiile ei, de oameni, de artă și tradiții celebrăm bogăția de gusturi și arome românești de odinioară, recunoaștem, păstrăm și promovăm autenticitatea și valorile acestui tărâm nesfârșit de istorie și cultură, România”, Cristina Timiș

În fiecare an chef Nico Lontras, alături de Chef Ioan Șușală și echipa lor ne prezintă un meniu special, conceptual, cu câte o poveste aferentă. Pun în valoare atât produsele și specificul local cât și cele mai bune ingrediente românești. Pleacă de la tradiție, dar o regândesc în cheie modernă și folosesc tehnici actuale. Spre exemplu saramura de calcan este recognoscibilă abia la contactul cu papilele gustative. Am dat acest exemplu pentru că este unul dintre preparatele care mi-au rămas adânc înfipte în creier prin gust și vizual.

La Resort Casa Timiș există trei restaurante, iar cel din conac este dedicat bucătăriei românești de secol XXI. În prima duminică din octombrie meniul se extinde și în restaurantul Veranda dintre Vii (cu specific mediteraneean), cel mai încăpător dintre toate. Am scris aici despre Restaurantul Rotonda, inaugurat în acest an, și despre cum un resort poate redefini o întreagă regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian