Categories
general

Calculul zilei: câți mititei încap pe trofeul de la Wimbledon (eh!, un platouaș)

Bravo Simona, bravos națiune!

Vorbim aici de inversul lui “a face haz de necaz” care este “a face mișto de succes”. Oricum excelăm în ambele. Au fost anecdotele, au fost bancurile, pamfletul, acum avem statusurile, meme-urile, timesnewroman.ro și farazat.ro

Ieri, Simona Halep a câștigat Wimbledonul. Tot ieri, Wimbledonul a câștigat, la rândul lui, un campion meritat. Win-win sau win-Wim.

La început au fost felicitările, energia pozitivă, entuziasmul. Apoi ne-am devoalat hâtroșenia.

Am văzut un meme în care Serena ținea în mână un capac de bere pe care scria “mai încearcă”. E ca și cum l-ai huidui pe Dukadam că a primit gol din penalty. Și tot din categoria “glumițe” am identificat în trofelul englezesc o tavă pentru alimente. Am umplut-o cu mititei, cârnați Trandafir și hălci de carne. Mix grill cum ar spune organizatorii turneului.  Șase-doi, șase-doi, mâncare porcoi.

Îmi aduc aminte (nu bag mâna-n foc că e musai a lui) de un interviu din urmă cu vreo 15 ani cu CTP (nu puteam să-l ignor într-un text care are și legătură cu tenisul) cu titlul: “dacă nu avem haz, măcar să fim penibili!”.

O tavă mare, imensă, enormă, MEGA-TAVA, plină ochi cu cărnet și “cartofiori” – visul gurmand al unei națiuni flămânde, ahtiate după mult, bun și ieftin (sloganul extrem de greșit al Tavernei lui Călinescu din zona Timpuri Noi). Orgasm culinar al unui popor cu frustrări în esofag. “Șnițel uriaș”, “Covrig uriaș”, “Papanași uriași”. Guliver fezandat și pus pe rotisor în Liliputania.

La noi șaorma trebuie să fie cu de toate, de asta prefer dill-urile de la Calif (nu uitați că despre șaorma cu de toate o să opinez pe 24 iulie împreună cu Chef Foa, Iulian Comănescu, Andi Moisescu și Dragoș Vasile la Qreator, detalii aici)

Între mezelicul turcesc (mezze în Grecia) și mizicul neaoș se cască o fractură abisală de percepție.

Să vedem ce spun dicționarele:

mezelic Gustare fină la începutul mesei. Si: aperitiv, (înv) mezel(1). 2 Delicatese. 3 (Rar) Aromă. 4 Mâncare frugală. 5 (Fig) Lucru fără importanță sau care nu prezintă dificultăți Si: bagatelă, fleac. 6 (Reg) Semințe de dovleac sărate și prăjite. 7 (Mun) Boabe de porumb prăjite Si: floricele.

mizilic Gustare, aperitiv. ♦ Mâncare frugală. ♦ Fig. Fleac, bagatelă.

Gustare fină, delicatesă vs aperitiv, mâncare frugală. Calitate vs cantitate.

Amouse bouche versus “nu-ți ajunge nici pe o măsea”.

Starterul la noi este castrator de apetit. Te înhibă, de nu te înfurie de-a dreptul. “păi pe asta am dat eu banii?!!! Futu-i în gură cu fine diningul lor”, la KFC era mai ieftin (“fine dining cu bani puțin” – sloganul unei campanii a lor de prin 2017). Platouașul (diminutivat, alintat, deși  bate-n kilu’ de mâncare, parcă pentru a ne “scoate”, a evita să fim identificați cu mâncăii, cu nesătuii, cu nehaliții) de la nunți, cumetrii și alte paranghelii este etalonul bunăstării și datul peste nas rudelor de la țară a căror gură mare și bârfitoare poate fi astupată doar cu trandafiri din salam, bărcuțe cu icre și roșii umplute cu salată de vinete).

Urcăm energic trepte sociale având “food-waste-ul cel mai mare pe cap de locuitor”. Celebrăm astfel o dublă victorie: un clasament în care suntem și noi pe primul loc și, concomitent, Victoria Simonei. Suntem buni, suntem cei mai buni. Gata, ne-am făcut treaba și ne putem retrage la siestă în Laboratorul din Bucegi.

P.S. Mă mir cum despicătorii în patru de fire nu au mers mai în profunzime și nu au vorbit de diferențele cantitative dintre mititei. Una e să îngrămădești mici de Dedulești, alt calcul cu cei de la Terasa Obor.

Foto: Dragoș Vasile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *