Sarmalele, dacii și vikingii

Poate sunteți familiarizat cu strategia de social media a Ambasadei Suedie La București ieșită din tiparele comunicării diplomatice. Statusurile lor au atras zeci de mii de comentarii. Ei bine, cu puțin timp în urmă, în Capitala noastră a ajuns noul ambasador al țării scandinave, excelența sa doamna Therese Hydén. În primul său mesaj filmat și postat pe facebook diplomatul ne întreabă ce să mănânce în România, dornică să guste din preparatele noastre tradiționale.

Ei bine, în josul postării corul bocitoarelor gastronomiei românești și-a început numărul: noi nu avem nimic, totul e de la alții, pe aici s-a consumat doar viezure și mânz. Același discurs de națiune năpăstuită fără vlagă creatoare care ne caraterizează. I s-a explicat ambasadoarei cum că Deceneu și Burebista nu se înfruptau cu sarmale ori ciorbă de burtă, de parcă suedezii mănâncă precum vikingii, de parcă gastronomiile nu evoluează.

De fiecare dată când citesc astfel de aberații un tirbușon mi se împlântă în cap și venele încep să-mi pulseze hypertensiv. Am pierdut oare, iremediabil, toată povestea cu ospitalitatea românească? Vine musafirul la noi și noi în loc să-l poftim în living îl trimitem la șaormerie că oricum mititeii sunt kebaburi iar ciorbele-s otomane? Să vă zic oare că în Suedia există Asociația Prietenii Sarmalelor și că pe 30 noiembrie suedezii celebrează Ziua Națională a Sarmalelor (kåldolmar), chiar dacă nici Odin și nici Thor nu au învelit tocătură de carne în frunze de tot soiul?  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *