Gastronomul Mircea Groza își lansează cartea la Cluj și Zalău

Editura GastroArt și Librăriile Cărturești anunță începerea turului de lansări ale volumului “ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni)” semnat de maestrul Mircea Groza. Este prima carte dintr-o serie de autor a cercetătorului sălăjean, editura anunțând că deja se lucrează la cea de a doua antologie de rețete dedicată topalelor și tocanelor. 

Marți 25 iulie, de la ora 18:30, autorul împreună cu editorul și alți invitați să așteaptă la Cluj, în librăria Cărturești din Platinia Shopping Center (Calea Mănăștur 2-6) iar două zile mai târziu, joi – 27 iulie, ora 18:00, cartea va fi lansată la “ea acasă”, la Zalău, la librăria Cărturești din Zalău Value Centre (Bulevardul Mihai Viteazul 58B).

Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene. Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.

Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate.

Apariția acestui volum a fost posibilă și datorită investiției în cercetare și susținerii demersului de căutare a identității gastronomice românești și locale a partenerilor: La Fântâna, Sarica Niculițel – Caii de la Letea, Carmangeria Moldovan, Restaurant Zama, Silvania Gourmet, Bistro de L’arte, Tenaris Silcotub, FT Shop, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Mecanica CD.

Cartea poate fi comandată aici sau cumpărată de la toate librăriile Cărturești din țară.

Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu căreia îi urmează o scrisoare de la Grigore Leșe. Postfața îi aparține lui Cosmin Dragomir iar, pe coperta IV, Oana Coantă, Adi Hădean și Radu Dumitrescu recomandă acest volum. Fotografiile și conceptul copertelor aparțin lui Răzvan A. Voiculescu.

 “Încerc, prin aceste scrieri, să redau specificul local în ceea ce privește gastronomia locală, aș zice mai exact, alimentația populară. Ceea ce este reprezentativ din acest punct de vedere este fericita îmbinare a rețetelor a cel puțin patru etnii – români, maghiari, slovaci, evrei – și obișnuința folosirii unor anumite ingrediente, specifice unora, obiceiuri preluate de toți ceilalți. Exemple sunt multe, cartofii folosiți în special de slovaci, ceapa provenită de pe valea Crasnei, mai ales în satele vecine comunei Pericei, ciuperci de pădure, întinsele livezi și vii ale căror fructe sunt tot mai folosite în bucătărie. De câțiva ani public sub diferite forme rețete vechi din zona mea. Le ofer cu drag celor interesați, sunt contactat destul de des pentru detalii dar și pentru a mi se transmite că multe dintre rețetele mele sunt încercate și devin parte din meniul unor familii. Sunt și restaurante în țară care folosesc rețetele mele, de fapt rețetele vechi ale socăcițelor. Se pare că este un trend real de întoarcere spre tradițiile culinare. Din ce în ce mai des se face o paralelă între mâncarea sănătoasă și rețetele tradiționale. Observ cu bucurie că în multe concursuri și festivaluri gastronomice, chiar și în unele show-uri televizate, apar tot mai des referiri la bucătăria tradițională. Cred cu tărie că România are o bucătărie tradițională”, spune Mircea Groza în cuvântul înainte.

Volumul poate fi răsfoit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian