Florin Dumitrescu (textier.ro): E un privilegiu să colaborezi cu Mircea Groza

La apariția noului tiraj din Zămuri, supe, zupe și năcreli, antropologul Florin Dumitrescu publică o recenzie a cărții lui Mircea Groza (GastroArt, 2023).

Vara aceasta, antropologul Florin Dumitrescu a etnografiat piețele și târgurile din Sălaj. În mare parte din această cercetare de teren, Mircea Groza l-a ajutat ca mediator în discuțiile cu localnicii. Iată cum îl apreciază antropologul pe mentorul său, gastronomul zălăuan:

«Mircea Groza este un etnograf „născut, nu făcut”, un om cu o curiozitate nepotolită și cu un real geniu al dialogului. Personal, am fost privilegiat să îmi fie mediator în decursul cercetării de teren pe care am întreprins-o în piețele și târgurile Sălajului. De la el am învățat cum să vorbesc cu oamenii locului, cum să-i descos la vorbă, cum să mă empatizez cu ei. Sunt deprinderi care se formează în timp, în jurul unui ceaun sau al unei pălincii… Numai că eu aveam parte de cursul intensiv! După decenii de colindat nord-vestul țării cu magnetofonul pe umăr, Groza a realizat o amplă cartografiere (nu doar gastronomică), în funcție de relief, context agro-ecologic și diferențe etno-culturale. Dincolo de mireasma aburului care iese din ceaun, Zămurile dezvăluie un întreg patchwork de practici, ritualuri și norme ale ruralului nord-vestic.

La fel ca regretatul Radu Anton Roman în perioada de glorie a ProTV-ului, Mircea Groza are azi toate datele unui influencer (în sens pur al cuvântului). Am văzut cum îl opresc oamenii pe stradă, ca să-i spună rețete sau doar ca să își arate admirația.

Odată am intrat cu el într-o piață unde nu mai fusese până atunci (poate unica din Sălaj care îi scăpase): târgul de miercuri din Sărmășag. Ei bine, piețarii îl recunoșteau și îl îmbiau fiecare la taraba lui! Iar el găsea la fiecare câte ceva special și autentic, care devenea subiect de discuție pasionantă. Ce îl împiedică pe Groza să devină o vedetă, precum RAR sau, mai nou, chef-ii care se cuțitează între ei la TV? Modestia? Rigoarea? Respectul față de cultura tradițională? Desigur, toate la un loc și încă altele.

Vorba lui editorului Cosmin Dragomir, „Mircea Groza ar trebui clonat în fiecare județ”. Dar numai Sălajul îl are, în unic exemplar. Și este încă un motiv pentru care Sălajul e atât de special.»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian