GastroUrban este un concept pluridisciplinar menit să valorifice patrimoniul gastronomic local material și imaterial printr-o serie de evenimente sub a căror umbrelă încap și gastronomia, și dezbaterile, și muzica și alte arte.
Pretextul principal este descoperirea (sau redescoperirea) mâncărurilor urbane locale/etnice și nu numai. Sunt invitați chefi, antropologi, sociologi, scriitori, jurnaliști de enogastronomie, antreprenori și dezbaterile tind să aibă utilitate concretă prin concluzii și stabilirea ulterioară a “unui plan de bătaie” pe termen scurt, mediu și lung.
Promovarea specificului gastronomic regional/local sau microlocal se face atât prin creșterea gradului de conștientizarea a riveranilor asupra potențialului culinar prin degustări și sesiuni de comunicări (științifice și informale) cât și prin evidențierea potențialului valorificării acestuia cu avantaje induscutabile pentru dezvoltarea regională.
Pentru anul acesta sunt programate patru evenimente importante, fiecare centrat pe câte o temă generală. Prima ediție este dedicată “identității gastronomice bănățene” și până în prezent au confirmat participarea în calitate de speakeri: Adriana Babeți, Otilia Hedeșan, Caius Ovidiu Merșa și Cosmin Dragomir.
“GastroUrban vrea sa reinvie retete vechi și să sporească sentimentul de apartenență socială locală prin mâncare. Gastronomia este dintotdeauna o carte de vizită și unul dintre principalii piloni ai identității naționale/regionale. Dezbaterile și degustările sunt acompaniate de artiști locali cu proiecte personale pentru o experiență multisenzorială. Consider extrem de necesare astfel de evenimente pentru că gastronomia – și nu înțeleg de ce – deși e cultură este de multe ori ignorată pe nedrept.
Avem o datorie de onoare fata de viitoarea generatie pentru a proteja patrimonial local si suntem obligati sa descoperim vechi legende urbane prin intermediul comunitatiilor timișorene, ce asteapta sa fie redescoperite. Retetele culinare reinviate de timișoreni, insotite de povesti de odinioara vor condimenta atmosfera de si ne vor ajuta sa readucem la viata traditii, obiceiuri si gusturi unice.
Mâncarea devine astfel, un excelent pretext pentru socializare și cunoașterea arhitecturilor urbane , în cadrul unor evenimente de bun gust, cu muzică live, performance-uri artistice și invitați care vor vorbi despre cultura gastronomică.”, a declarat Răzvan Tempean, inițiatorul GastroUrban.
Cine sunt invitații
Adriana Babeţi este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată; este redactor la revista Orizont. A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Dintre volumele publicate: Femeia în roşu (1990, împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu, carte ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi inclusă în manualele de literatură pentru liceu); Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997); Dilemele Europei Centrale (1998); Arahne şi pînza (2002); Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004); Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Université de Paris IV – Sorbonne, 2007); Amazoanele. O poveste (2013), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX (coordonare, 2022). Volumele sale au primit numeroase premii naţionale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, cu titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. De asemenea, pentru activitatea sa academică şi didactică a fost recompensată cu importante premii naţionale şi internaţionale.
Otilia HEDEȘAN este etnolog, profesor de Civilizație și cultură românească la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2015 coordonează centrul interdisciplinar RHeA – Research Center for Heritage and Cultural Anthropology. Este autoare a mai multe volume sau coordonatoare de volume colective care abordează temele sale de interes: mitologia populară românească, obiceiurile calendaristice, povestitutl tradițional, istoria etnologiei românești în perioada comunistă și postsocialistă și patrimoniul alimentar românesc. Otilia Hedeșan are o experiență de teren de patru decenii, timp în care a făcut cercetări în România (Banat, Bucovina, Oltenia), Serbia (Banat, Timoc, Morava), Ungaria, Croația, Bulgaria, Moldova și Ucraina (Transcarpatia și Bucovina de Nord).
Caius Ovidiu Merșa – este un artist, un personaj avid de cunoaștere, un visător pragmatic. Un antropolog rațional mai degrabă decât cu etnograf empiric, un pasionat de bucătărie, istoriile ei, filosofiile ei….Din 1999 activează în domeniul ospitalității, cu ultimii 10 ani dedicați culinarului. Membru al Centrului de Cercetare Rhea al Universității de Vest din Timișoara și titlul de doctorand al Facultății de Litere, titlul lucrării fiind – Istoria, Filosofia și Hermeneutica Bucătăriei Românești.
Cosmin Dragomir – jurnalist de gastronomie, fondatorul gastroart.ro (prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomice și a ospitalității românești), autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri gastronomice românești”, coautor “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de pe la noi”, editor de cărți vechi de gastronomie, Eurosomelier.
Scrie constant pe gastroart.ro, Zile și Nopți, MindcraftStories.ro, eisberg.ro, Dilema Veche, revistatomis.ro ș.a.m.d. Este moderatorul podcastului Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali. Este autor și curator pentru dulceromanie.ro by Dr. Oetker. A publicat sute de articole, studii, editoriale, interviuri pe teme culinare. Co-organizator Congresul Național de Gastronomie și Vin, co-inițiator al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului, organizator a zeci de conferințe și dezbateri de profil.
Premii: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, webstock: (2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentru Eisberg: #simplyfresh; 2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali & Electrolux)