Ar putea fi doar o chestiune de statistică, dar asta ar însemna să lucrăm doar cu concepte ilustrabile în excel și nu e cazul. În ultimii ani literatura cu și despre gastronomie a părăsit incinta domeniului de nișă și și-a externalizat serviciile în zona multidisciplinară.
E un semn bun, de sănătate și maturitate a pieței, de specializări și de abordări diferite din partea autorilor și editurilor care beneficiază și de feedback încurajant din partea cititorilor. Se vând mii de exemplare din multe titluri ceea ce nu deloc de ignorat. Și nu vorbesc doar despre cărți de rețete, majoritatea utilitare ci și despre volume de popularizare a științei prin gastronomie, de foraging & botanică, luptă împotriva risipei alimentare, monografii și chiar o lucrare de doctorat în sociologia practicilor culinare.
Pentru cei care au mai multă răbdare și mai mult interes, las aici două linkuri către articolele în care am scris despre toate titlurile importante apărute în 2022- 2023: 8 cărți gastronomice din 2023 care merită citite și Alte 14 cărți gastronomice recente. De la vinuri la leurdă și de la mămăligă la shaorma în versuri.
Din păcate aceste cărți nu au o categorie a lor la premiile literare și de carte și sunt ignorate de cea mai mare parte a presei culturale (excepțiile rămân întâmplări fericite). Din când în când autorii sunt invitați să participe la câte un dosar tematic din Dilema și să mai dea câte un interviu presei generaliste.
Mai mult decât atât premiile și galele industriei culinare de la noi nu le acordă atenție. Există o singură excepție și îi mulțumesc pe această cale doamnei Daniela Nicoleta Sima care, anul trecut la Gala Chefi de România, a acordat premiul special al organizatorului Adrianei Sohodoleanu pentru volumul “Ce e nou în Noua Bucătărie Românească”. Și mai există o excepție: premiile GastroArt (organizate chiar de mine), dar care sunt momentan pe pauză până la noi forțe și/sau sponsorizări. Bașca, aceste premii (GastroArt) de multe ori au în juriu fix oamenii care ar merita un astfel de premiu și parcă aș evita să ne împărțim între noi trofeele.
Volumul „Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni“ de Mircea Groza, apărut editura GastroArt în 2023, a fost nominalizat la două categorii la Gurmand Awards 2023 – The best in the World: Food Heritage book și Eastern Europe book. A câștigat cea de a doua categorie. La noi, cred că doar Consiliul Județean Sălaj l-a băgat în seamă.
Este și măgulitor (și vă spun asta în calitate și de editor și de autor) și încurajant. Și vorbesc doar de o diplomă, de un trofeu nu de premii materiale, deși poate pentru unii dintre autori banii i-ar ajuta să scrie mai cu râvnă. Din câte știu mai niciunul dintre aceștia (și nu vorbesc de a trăi din…) nu primește recompense financiare consistente pentru cercetările făcute și pentru efort, ci mai toate cărțile sunt, de fapt, entuziasmări personale. Pur și simplu oamenii cred că trebuie să facă asta.
Gastronomia (care include, bineînțeles, și vinurile, distilatele, berile craft, dar și olăritul sau creșterea melcilor ș.a.m.d.) are nevoie de cât mai multe cărți, cercetări, articole dedicate.
O să fac lobby pentru o serie de burse de cercetare gastronomică, pentru recompense pentru articole tematice sau poate un concurs dedicat, pentru premii ș.a.m.d. Dar, musai să rețineți, sunt aproape singur în acest demers și am nevoie de ajutor. Pentru orice idee, sfat sau contribuție puteți să îmi scrieți pe cosmind1982@gmail.com (las adresa personală că e mult mai simplu așa).
Scriu acest articol în timp ce citesc “Știință cu sare și piper – chimia pe care nu o înveți la școală” de Dan C. Vodnar, “Imperfect – cum îmbunătățim relația cu mâncare și risipa” de Ruxandra Gavrilescu și aștept curierul să îmi aducă “Delicioasa poveste a cozonacului românesc” de Tatiana Niculescu. Scriu acest material cu gândul la cele trei sau patru cărți pe care editura GastroArt o să le lanseze anul acesta.