Săptămâna asta m-am întâlnit în podcastul Cronicari Digitali, pentru Amintiri Gustoase, cu omul din spatele @foodofbucharest, Cristi Dandeș. Am vorbit despre cum s-a modificat bucătăria românească, de când a devenit un fin observator al ei, cum arată HoReCa azi, ce-l impresionează când ajunge într-un restaurant și de ce multe meniuri nu au legătură cu formatul declarat al locului.
„Lucrurile ar trebui asumate de ambele părți. Nu știu dacă e vina clientului care vine și comandă ciorba de burtă într-o Trattorie sau e vina celui cu Trattoria că a pus-o în meniu. Acum, pe de-o parte, fiecare trebuie să-și asume cumva expectativele ca să fie la o normă reală, să nu te aștepți să fie ceva wow garantat. Și pe de altă parte, bucătarul șef din spate poate are o soție româncă de 20 de ani și l-a învățat să facă o ciorbă de burtă atât de bună încât a vrut neapărat să o pună în meniu. Dacă tu ți-o comanzi, ești și tu responsabil pe jumătate de ce se întâmplă acolo.”, mi-a spus Cristi Dandeș.
Cum începe @foodofbucharest explorarea unui loc nou? „Cu entuziasm plec din start cum s-a deschis ceva nou și mi-am păstrat de 10 ani acest entuziasm. Vreau să văd ce se întâmplă, vreau să văd cum sunt tratat. Totuși, poți găsi și lucruri mai puțin plăcute. Atât timp cât tu îți manageriezi așteptările legate de unde te duci, cumva dezamăgirea, dacă există, va fi mai mică. Trebuie să privești lucrurile în mod realist. Eu nu cred în chestia asta Clientul nostru, stăpânul nostru, cred într-o relație ok în care și clientul trebuie să fie ok cu oamenii de acolo, nu cu gesturi de ridicat mâna și chemat ospătari. Încă se fac, surprinzător, însă dacă ai bun simț, celălalt vede”.
Podcastul Cronicari Digitali, produs de Zaga Brand și Asociația Humart (Human Made Art), vine cu episoade noi în fiecare joi și vineri pe toate platformele de streaming audio și pe www.cronicaridigitali.ro/podcast.
Podcastul Cronicari Digitali este susținut de Raiffeisen Bank România și de Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin accesul la educație, cultură și tehnologie, putem deveni cea mai bună versiune a noastră.