De ce restaurantele tradiționale au același meniu?

Am avut parte în ultimul podcast Cronicari Digitali, la Amintiri Gustoase, de o discuție tare deschisă despre ce se întâmplă în HoReCa de la noi. Interlocutor mi-a fost chef Paul Siserman pe care l-am întrebat direct: De ce restaurantele tradiționale au același meniu?

„Au același meniu pentru că au aceeași școală sau nu au nicio școală sau nu au fost interesați bucătarii de acolo. De ce s-o întoarcem după deget? Ce au învățat să facă, patru ciorbe, două grătare, niște mici aruncați pe grătar, aia fac în continuare că le e ușor. Altfel, ies din zona de confort dacă încep să caute, să se informeze și să pună în valoare ceea ce ar putea să facă.

Dacă te duci la un bucătar de restaurant tradițional, din zece pe care îi iei, 11 o să zic că e ok așa, că orele, că oboseala că nu se poate. Iar mulți dintre proprietarii de restaurante sunt persoane care nu au nimic de-a face cu bucătăria.

Ei dacă iau un bucătar,îl găsesc și dau 5.000 de lei sau 6.000 de lei, zic că e o sumă extraordinară. Ok, pentru ce îi dai banii respectivi? Îi dai doar pentru prezență, pentru că nu ai personal și pentru că are de făcut o grămadă de farfurii zilnic și tu nu ai personal și nu ai de unde să îți iei oameni sau îi dai pentru că acea persoană este calificată, că face research, își caută rețetele, își face probele si asa mai departe. Un bucătar șef, din punctul meu de vedere, pe lângă faptul că trebuie să gestioneze bucătăria, trebuie să facă și niște rețetare, să-și pună amprenta pe rețetele respective, să își pună amprenta pe meniul respectiv din restaurant.

Aici e copy-paste!”

Podcastul Cronicari Digitali, produs de Zaga Brand și Asociația Humart (Human Made Art), vine cu episoade noi în fiecare joi și vineri pe toate platformele de streaming audio și pe www.cronicaridigitali.ro. Acesta este susținut de companiile Raiffeisen Bank și Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin educație, cultură și acces facil la tehnologie putem deveni cea mai bună versiune a noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

postări asemănatoare

Începeți să introduceți termenul de căutare de mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați ESC pentru a anula.

Inapoi sus
ro_RORomanian