Am început noul sezon de Amintiri Gustoase, singurul podcast românesc gastronomic, parte din Cronicari Digitali. Prima invitată vine din Totești.
Paula Bora povestește cum a plecat de la o dulceață din petale de mac sălbatic, ca să ajungă la dulceața din păpădie cu ghimbir și lămâie sau cea din flori de salcâm cu rom cubanez.
Explică de ce nu folosește petale de la trandafirul de cultură, ci doar de la trandafir sălbatic.
Aflăm ce este economia solidară, în ce mod funcționează borcanul antirisipă, dar și cum a devenit virală poza în care apare făcând zacuscă.
„Cămara din Totești a pornit ca un proiecțel de familie, de fapt mama mea a făcut prima dată dulceața din petale de mac sălbatic și prietenii noștri au gustat-o, le-a plăcut și au început să ne ceară și pentru acasă. Încet-încet, prietenii prietenilor au gustat și așa am ajuns să facem din ce în ce mai multă dulceață din petale de mac sălbatic. Eu am venit cu gusturile mele și am adăugat în această rețetă și puțin whiskey, mi s-a părut că aceste două gusturi merg foarte bine, și cei care au gustat, au apreciat foarte mult această asociere.
Așa am început să citim mai multe lucruri despre florile comestibile, atât cele pe care le avem în curte, cât și cele care pot fi culese din flora spontană. Am experimentat în primul an cu gusturi, să vedem cu ce putem combina aceste flori sălbatice și așa au apărut mai multe rețete, cum sunt dulceața din păpădie cu ghimbir și multă lămâie, dulceața din flori de salcâm cu rom cubanez, din flori de iasomnie, și toate aceste flori le culegem de la noi din curte sau din flora spontană, cât mai departe, bineînțeles, de drum, pentru că acolo ar fi fost poluate.”, spune Paula Bora în podcastul Cronicari Digitali.
Cum deosebim aromele, gusturile la dulceața de flori?
„Dulceața de mac este foarte specială, tot timpul trebuie să recunosc că mi-a fost greu să-i descriu gustul, este un gust floral foarte parfumat, ușor amărui-dulceag. Cumva de aceea l-am combinat cu whiskey pentru că mi se pare că acele arome de whiskey se potrivesc foarte bine cu gustul acela floral, fin. Trandafirul sălbatic, noi chiar avem aici în spatele casei, doar de aici îl culegem. Este o cale ferată veche care nu mai funcționează și aici, pe terenul acela pietros, cum a rămas piatra aceea spartă, sunt foarte mulți trandafiri sălbatici. Multă lume ne întreabă de ce nu folosim trandafirul de cultură. Deși gustul este oarecum asemănător, gustul trandafirului sălbatic mi se pare puțin mai fin și nouă ne place să îl combinăm, tot așa dintr-un experiment pe care l-am făcut, cu florile de salvie, care sunt foarte mici, mov și se culeg foarte greu, și atunci asta e o delicatesă din meniul nostru, pentru că stăm și pigulim florile acelea de salvie care sunt atât de bogate în arome și esențe încât efectiv ni se lipesc de degete în timp ce le culegem. Sunt foarte aromate.”
Podcastul Cronicari Digitali este susținut de Raiffeisen Bank România și de Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin accesul la educație, cultură și tehnologie, putem deveni cea mai bună versiune a noastră.
Realizat de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), podcastul Cronicari Digitali este în prezent cel mai popular produs cultural din Apple Podcasts atât în România cât și în mai multe țări unde trăiesc comunități importante de români.